Wednesday, June 21, 2017

තිත්ත උනත් ගුණයි

          කරවිල අප රටේ ජනප‍්‍රිය එළවලූවකි. මෙය ෂතුව ඉතා ඉහළ ඖෂධීය ගුණයක් පවතී. මේ නිසාම කරවිල ආහාරයට ගැනීම පිළිබඳව මෑතක සිට විශේෂ උනන්දුවක් පවතී. කොළ පැහැයෙන් මෙන්ම සුදු පැහැයෙන් යුත් කරවිල ද දැක ගත හැකිය.

          කරවිල වල උද්භිද විද්‍යාත්මක නාමය වන්නේ මොමෝඩිකා බාරන්ටියා යන්නයි. මෙය අයත් කුලය නම් කුකර්බිටේසියා කුල යයි.

          කරවිල වල ප‍්‍රභේද කිහිපයක් දැකගත හැකිය. එනම්,
                                   x එම්. සී. 43
                                   x තින්නවේලි
                                   x මාතලේ ග‍්‍රීන්
යනාදි යයි.

          කරවිල අපගේ ආහාරයට එක් කර ගැනීම තුළින් අපට ලැබෙන වාසි ද රාශීයකි. ඒම ක් නිසා ද යත් ඖෂධීය ගුණයෙන් පිරුණු ආහාරයක් නිසාය. මේ තුළින් ලැබෙන වාසි කිහිපයක් පහත සඳහන් ආකාරයට දක්වාලිය හැකිය.

                      x දියවැඩියාවට සහ තරබාරුවට පිළියම් කරයි.
මෙමඟින් දියවැඩියාව පාලනය කරනු ලැබේ. ඊට අමතරව ශරීරයේ පවතින අනවශ්‍ය සීනි ප‍්‍රමාණයන් ඉවත් කරයි. එමෙන්ම අප ලබා ගන්නා කාබෝහයිඞ්රේට, සීනි නසා දැමිමට ද කරවිල වලට හැකියාව පවතී. මේ නිසා සිරුර තුළ පිෂ්ඨය තැන්පත් විමෙන් ඇති විය හැකි තරබාරු තත්වයන් කරවිල ආහාරයට ගැනීම තුළින් නැති කර ගත හැකිය.

                      x වකුගඩුවේ ගල් ඉවත් කරයි.
වකුගඩු ගල් නැසීමට සමත් අගනා ඔසුවක් ලෙස කරවිල පෙන්වා දිය හැකිය. ආහාරයක් ලෙස ශරීරයට එක් වීම නිසා ඹෟෂධයක් ලෙස සිරුරට එක් වේ. ආහාර සමඟ වේගවත්ව එම ඹෟෂධය අප සිරුරට ලැබීම නිසා ඹසු ලබා ගැනිමෙන් තොරව මේ රෝග තත්වයට පිළියම් ලබා ගත හැක.

                      x සිරුර තුළ කොලේස්ට්‍රෝල් මට්ටම පාලනය කරයි.
වැරදි ආහාර රටා නිසා ශරීරයට ලැබෙන කොලේස්ට්‍රෝල් මට්ටම පාලනය කරනු ලබයි. හදවත් ආබාධ, හදවත් රෝග, රුධිර නාල වල ලේ කැටි ගැසීම් වැනි රෝගී තත්වයන් ගෙන් වැළැක්වීමට කරවිල සමත් වේ.

                      x පිළිකා ෙසෙල මැඩ පවත්වයි.
අග්න්‍යාංශ ආශ‍්‍රීත, පුරහස්ථි ග‍්‍රන්ථි, මහාබඩවැල, අක්මාව සහ පියයුරු ආශී‍්‍රත පිළිකා ෙසෙල ඇති වීම වැළැක්වෙන බවට වෛද්‍යවරුන් පවසයි.

                      x ලේ පිරිසිදු කරයි, සම පැහැපත් කරයි.
රුධිරයේ ඇති අපද්‍රව්‍ය ඉවත් කරයි. එමෙන්ම පිරිසිදු රුධිරය සිරුර පුරා සංසරණයට ඉඩ සලස්වා එමඟින් සම පැහැපත් කිරිම සිදු වේ. සමට වැළදෙන ඉස්හොරි, කුරුලෑ, ලප කැළැල්, පොතු කබර, පණු රෝග ආදියෙන් වැලැක්වීම ද සිදු වේ. අමතරව සම මත ඇති වන විවිධ තුවාල සහ අසාත්මිකතා වලටත් සුවය සලස්වනු ලැබේ.

                      x විටමින් මට්ටම නිසා ඹබව නීරෝගී කරවයි.
සිරුර තුළ රුධිරය අලූතින් නිපදවීමට සහ අස්ථි ශක්තිමත් කිරීමට කරවිල වැදගත් ආහාරයකි. ආමාශයේ ඇති වන දැවිල්ල, තුවාල සුවකිරීමේ හැකියාව ද පවතී. එමෙන්ම කරවිල වැඩි ප‍්‍රමාණයක් ආහාරයට ගැනීමෙන් සිරුරේ විටමින් මට්ටම ඉහලින් තබාගෙන නීරෝගීව සිටිමට ද අවස්ථාව ලැබේ.

                      x ප‍්‍රතිශක්තිය වඩවයි.
සෙම්ප‍්‍රතිශ්‍යාව, වෛරස් රෝග, උණ රෝග ආදි රෝගී තත්වයන් සමඟ සටන් කර ඉන් මිදීමට අවශ්‍ය ශක්තිය ශරීරයට ලබා දිමේ හැකියාව කරවිල සතුව පවතී. තවද ආහාර ජීර්ණය ක‍්‍රමවත් වීම නිසා ආහාර අජීරණ වලින් මිදී සිරුර වඩාත් සෞඛ්‍යමත්ව පවත්වා ගැනීමට හැකියාව ලැබේ.

          මෙය එළවලූවක් ලෙස පිසීමෙන් මෙන්ම පානයක් ලෙස ශරීරයට ලබා ගැනීමට ද හැකියාව පවතී. එමෙන්ම සාලාදයක් වශයෙන් ද ආහාරයට ගත හැක. මේ නිසාම මෙම ඖෂධීය ගූණයෙන් සපිරි ආහාරය අපගේ ආහාර රටාවට එක් කර ගනිමින් අපගේ ජීවිතය ද නීරෝගී කර ගනිමු.

No comments:

Post a Comment

නිකිණි පුර පසළොස්වක පොහෝ දිනය               බෞද්ධයින් වශයෙන් විශේෂිත සිදුවීම් කිහිපයක් හේතුවෙන් මෙම නිකිණි පුර පසළොස්වක පොහෝදිනය වැදගත්...